SELF-REFERRAL ACT ADVISORY OPINION

RE: Application of Procreate Fertility Center of Virginia, PLLC

REQUEST

On November 17, 2017, Procreate Fertility Center of Virginia, PLLC, a Virginia
professional limited liability company (the "Practice"), submitted an application for an
advisory opinion to the Board of Health Professions (“Board”). The purpose of the application is
to seek clarification of the definition of “referral” under the Virginia Practitioner Self-Referral
Act (*Act”). The Practice, and its sole member, Christian Perez, M.D. ("Dr. Perez"), seeks to
determine whether Dr. Perez and Ms. Duey, LN.P. (“Providers”), by informing patients that
Fertility Pharmacy of America, LP, a Tennessee limited partnership (the "Pharmacy"), is an
option to fill fertility-related prescriptions, will qualify as a “referral” under the Act and violate
Virginia Code § 54.1-2411, which prohibits referrals from a practitioner to another entity with
whom the practitioner, or immediate family member, has an investment interest. Further, if it is
determined that the Providers are making a referral, the Practice and Dr. Perez request that the
Board make a determination whether the Practice is sufficiently involved in the ongoing care
of the patients, as these prescriptions are being filled to meet the "office practice" exception
of the Act. This opinion does not address Virginia Code § 54.1-2964, as it is outside the
scope of the Board of Health Professions’ Advisory Opinions on the Practitioner Self-

Referral Act.

FACTS

Dr. Perez is a physician licensed by the Virginia Board of Medicine who specializes

in treating patients with infertility issues through the Practice. Dr. Perez currently owns one



hundred percent of the membership interests in the Practice and currently practices medicine
exclusively through the Practice. Ms. Duey is a Women's Health Nurse Practitioner licensed
by the Virginia Boards of Nursing and Medicine who also specializes in treating patients
with infertility issues. Although she works in the practice, she has no ownership or
beneficial interest in it and will not receive any compensation based, directly or indirectly,
on the volume or value of prescriptions written for the Practice's patients, whether or not such

prescriptions are filled by the Pharmacy.

The Pharmacy is a specialized pharmacy dedicated to providing patients with
fertility-related pharmaceutical products. No such pharmacies specializing in fertility-
related pharmaceutical products are currently operating in Virginia. RX Partners, LLC, a
Tennessee limited-liability company ("RX Partners"), owns a two percent partnership
interest in the Pharmacy and serves as its general partner. The remaining ninety-eight
percent of the partnership interests in the Pharmacy are owned by physicians, either in their
individual capacities or through their medical practices (each, a "Pharmacy Partner" and
collectively, the "Pharmacy Partners"). Each Pharmacy Partner is a limited partner of the
Pharmacy and receives partnership distributions in proportion to his limited partnership
interest in the Pharmacy. The Pharmacy has a brick and mortar presence in Nashville,
Tennessee, and ships prescriptions all over the country, including filling prescriptions that
are prescribed by Pharmacy Partners. The Pharmacy bills and collects payment for all
inventory that it sells to patients and does not submit any claims to federal payors for

reimbursement.

Dr. Perez desires to become a Pharmacy Partner by purchasing a limited partnership

interest in the Pharmacy. Dr. Perez would fund the purchase of such interest in the



Pharmacy solely from his personal funds. The Practice would not have any financial

relationship with, or ownership interest in, the Pharmacy.

In the course of providing infertility treatments to the Practice's patients, the
Providers will prescribe certain fertility related medications or other pharmaceutical
products, many of which are only readily and regularly available through specialized
fertility pharmacies like the Pharmacy. The Providers will not direct or affirmatively send
their patients to fill their prescriptions through the Pharmacy. Rather, they will provide their
patients with a written list of pharmacies through which the prescription can be filled and
such list will include the name of the Pharmacy as one of those options. Any effort by the
Providers to provide patients with information about the Pharmacy will not outweigh efforts
to provide information about other pharmacies, as all of the pharmacy options shared with
patients will be included on a single list.

VIRGINIA PRACTITIONER SELF-REFERRAL ACT

Under the Act, a health care practitioner is prohibited from referring patients to an entity
outside the referring practitioner’s office or group practice if the practitioner, or an immediate

family member, is an investor in such entity.

The following pertinent terms are defined by the Act:

"Investment interest" means the ownership or holding of an equity or debt security,
including, but not limited to, shares of stock in a corporation, interests or units of a partnership,
bonds, debentures, notes, or other equity or debt instruments, except investment interests in a
hospital licensed pursuant to Article 1 (Section 32.1-123 et seq.) of Chapter 5 of Title 32.1.

"Investor" means an individual or entity directly or indirectly possessing a legal or
beneficial ownership interest, including an investment interest.



"Practitioner” means any individual certified or licensed by any of the health regulatory
boards within the Department of Health Professions, except individuals regulated by the Board
of Funeral Directors and Embalmers or the Board of Veterinary Medicine.

"Referral" means to send or direct a patient for health services to another health care
practitioner or entity outside the referring practitioner's group practice or office practice or to

establish a plan of care which requires the provision of any health services outside the referring
practitioner's group practice or office practice.

QUESTION

Do the proposed actions of the Providers meet the definition of “referral” under the
Virginia Self-Referral Act if they recommend the Pharmacy for filling fertility-related
prescriptions with a list of other pharmacies that may be used by the patients?

Dr. Perez will have an investment interest in the Pharmacy by purchasing a limited
partnership interest in the Pharmacy. Since Dr. Perez will be an investor in the Pharmacy, it
must be determined whether the Providers are making a referral under the Act. The Act defines
“Referral” as a physician sending or directing a person to a particular physician or entity.
Virginia Code § 54.1-2410. Merriam-Webster defines “send” as “to tell or cause (someone or
something) to go to a place.” Further, “direct” is defined as “fo cause (someone or something) to
turn, move, or point in a particular way” or “to cause (someone’s attention, thoughts, emotions,
etc.) to relate to a particular person, thing, goal, etc.” Merriam-Webster Dictionary 1071(9™ ed.
1991). The Act thus requires a practitioner to affirmatively send or direct a patient to a particular

provider or entity in order to classify as a referral. Therefore, merely including the Pharmacy on

a list with other pharmacy options does not meet the definition of a “referral” under the Act.

The application states that the Providers will not direct or affirmatively send their
patients to fill their prescriptions through the Pharmacy. Rather, they will provide their
patients with a written list of pharmacies through which the prescription can be filled, and
such list will include the name of the Pharmacy as one of those options. Further, any effort

by the Providers to provide patients with information about the Pharmacy will not outweigh



efforts to provide information about other pharmacies, as all of the pharmacy options shared
with patients will be included on the same list. Informing patients that the Pharmacy 1s one
pharmacy option among several pharmacies for filling fertility-related prescriptions does not

meet the definition of a “referral.”

As long as the Providers provide patients with information about the Pharmacy as a
pharmacy option in a way that does not outweigh efforts to provide information about other
pharmacies, the actions of the Providers will not constitute a “referral” under the Act. Since the
actions of the Providers do not constitute a referral under the Act, the Board will not address the
issue related to the ongoing care of the patients while the prescriptions are being filled by the
Pharmacy as it relates to the “office practice” exception. Further, as stated above, this opinion
does not address the proposed disclosure under Virginia Code § 54.1-2964, as that is beyond the

scope of the Board of Health Professions.

CONCLUSION

For the reasons set forth above, the agency subordinate, pursuant to 18 VAC 75-20-

60(E), recommends the following disposition to the Board of Health Professions:

If the Providers follow the procedures stated in the application, as well as in this Opinion,

the providers will not make a referral to the Pharmacy within the meaning of the Act.



