
SELF-REFERRAL ACT ADVISORY OPINION 
RE: Application of InVision Healthcare, Inc. 

 
FACTS 

 
On July 2, 2004, InVision Healthcare, Inc. (“InVision”), submitted an application for an 

advisory opinion under the Virginia Practitioner Self-Referral Act, Sections 54.1-2410 through 

54.1-2414 of the Code of Virginia (1950), as amended (the “Act”).   

InVision is a Maryland corporation licensed in that state to provide physical and 

occupational therapy services.  In Virginia, InVision would supply management services to 

medical group practices (“Practice”).  In turn, the Practice would provide an outpatient physical 

and/or occupational therapy program (“Program”) as part of that Practice.  InVision would work 

with a Practice to establish and operate its Program and receive in return a management fee 

based upon patient contacts with the Program.   

The Practice would bill patients for all services rendered through its Program and 

InVision would not have an ownership interest in either the Practice or the Program.  The 

services rendered at the Program would be provided by employees of InVision and leased 

employees of the Practice.  These leased employees would meet the common law definition of 

“employee” for the Practice, as the Practice would be able to terminate, supervise and control the 

leased employees rendering services at the Program. 

QUESTIONS 

1. Does InVision have any investment interest in any of the Programs by virtue of its 
receipt of management service fees, as outlined in the Management Service 
Agreement? 

 
 InVision does not have an investment interest in any Program because it does not own or 

hold an equity or debt security in the Program.   
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  Under the Act, possessing an investment interest requires “ownership or holding of an 

equity or debt security….”  Receipt of a management fee for services rendered would not fall 

under the definition of what constitutes an “investment interest.”  Therefore, InVision would not 

possess an investment interest in any Program. 

2. Will each Program be part of its Practice’s group practice, within the meaning of 
Virginia Code Section 54.1-2410, if it is an asset of the Practice? 

 
 If a Program is organized as an asset of the Practice, it will be part of the Practice’s group 

practice if it is integral to the Practice.   

 In the Vistar Eye Center, Inc., advisory opinion (the “Vistar opinion”), the Board of 

Health Professions (the “Board”) considered the case of Vistar Eye Center, Inc. (“Vistar”), a 

group practice with shareholders identical to the members of Southwest Virginia Ambulatory 

Surgery Center, L.L.C. (“Southwest”).  According to the Vistar opinion, referrals by a member 

of Vistar, and therefore a member of Southwest, to another member of Vistar for surgery to be 

performed at Southwest would fall outside the referring member’s group practice because the 

surgery is to be performed at Southwest, an entity outside the referring member’s group practice.  

However, if Southwest is organized as an integral part of Vistar, Southwest will be part of the 

Vistar entity, which is a group practice. 

 Direct ownership of a Program, however, is not necessarily equivalent to direct 

ownership of the ambulatory surgery center contemplated in the Vistar opinion.  Whether a 

Program would qualify as part of a Practice’s group practice would depend upon the specific 

relationship between the Program and the Practice.   

An important variable is whether the physical therapists and/or occupational therapists 

staffing the Program provide services on behalf of other practices.  If a Program’s employees 
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also serve as employees of other Programs, established by other Practices, the Program, while 

being an asset of the Practice, would not necessarily be integral to that Practice.   

On the other hand, a Program may provide services to patients from other group practices 

as long as the group practice does not have an investment interest in the Program.  If the group 

practice does not have an investment interest in the Program, then there is no “referral” from the 

group practice to the Program under the Act.  A Program does not cease to be an integral part of 

a Practice merely by providing services to patients of other group practices, whether the patients 

are referred to the Practice or directly to the Program. 

3. Will a Program be part of a Practice’s group practice, within the meaning of 
Virginia Code Section 54.1-2410, if the Program is an asset of a wholly-owned 
subsidiary of the Practice? 

 
If a wholly-owned subsidiary of a Practice holds a Program as an asset, the Program will 

not be part of the Practice’s group practice because the subsidiary is a separate legal entity. 

Under the Act, a group practice involves “two or more health care practitioners who are 

members of the same legally organized” entity.  Organization of a Program, even if the relevant 

ownership interests are held by the partners in the Practice, in the form of a wholly-owned 

subsidiary necessarily creates a separate legal entity.  Instead of being part of the Practice’s 

group practice, the Program would, if it met all the other criteria for formation of a group 

practice, be its own group practice, separate from the Practice.  Even though the individuals with 

ownership stakes in the Program and Practice may be identical, the group practices would be 

separate and distinct.   

The Program would not be part of the Practice’s group practice because it would be part 

of its own group practice, meaning that there exist two legally organized entities.  Coincidence of 
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ownership does not mean that the Program’s group practice and Practice’s group practice are 

joined into a single, overarching group practice. 

It is recognized that the Act may not allow a Program to be organized in a manner that 

would constitute best practices for business purposes.  A statutory change would be necessary to 

permit a Program that is organized as a separate legal entity from the Practice to be considered 

part of the Practice’s group practice, even if the Program is organized as a wholly-owned 

subsidiary of the Practice. 

4. When a Program is part of a Practice’s group practice, may the physical location of 
the office for the Program be anywhere within the Practice’s service area and not be 
part of or adjacent to another office of the Practice? 

 
 If the Program office is located within the Practice’s service area, the Program office may 

be located anywhere without regard to the location of the Practice office.  Neither the Act nor the 

Vistar opinion make mention of Program location vis a vis Practice location as being a relevant 

consideration in determining the existence of a group practice. 

5. If a Program and Practice fail to qualify under the group practice exemption, may 
the Program be part of the same office practice for any practitioner who provides 
supervision of the physical therapy or occupational therapy services provided at the 
Program? 

 
A Program may qualify as part of the same office practice for a practitioner who, on an 

ongoing basis, supervises the provision of physical or occupational therapy services provided at 

the Program.  According to the Act, any facility where a practitioner supervises the provision of 

health services to consumers on an ongoing basis qualifies as an office practice.  Therefore, if a 

practitioner provides “supervision” of physical or occupational therapy services at a certain 

facility on an ongoing basis, that facility would necessarily fall within the practitioner’s office 

practice. 
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6. Does compliance with the requirement for supervision of physical or occupational 
therapy services for an office practice require the practitioner to be physically 
present at the Program? 

 
The practitioner is not required to be physically present at the Program in order for the 

facility to qualify as part of the practitioner’s office practice, as long as the practitioner provides 

a suitable level of supervision. The Act only specifically requires that the facility that is 

attempting to qualify as an office practice of the practitioner be one at which the “practitioner, on 

an ongoing basis, provides or supervises the provision of health services to consumers.”   

7. Does a practitioner who supervises therapy services for each of his or her patients 
satisfy the “ongoing basis” test for an office practice by complying with generally 
accepted medical practices in ordering and supervising such services?  

 
A practitioner who complies with the laws and regulations of the Commonwealth of 

Virginia, to include appropriate supervision of therapy services, practices medicine within the 

bounds of common and accepted medical practices and may satisfy the “ongoing basis” portion 

of what qualifies as an office practice.   

The Act does not define the term “ongoing basis.”  In the Vistar opinion, the Board 

decided that the phrase should be given its usual, commonly understood meaning, in accordance 

with rules of statutory construction. The Vistar opinion went on to state that court decisions in 

other states suggest “a definition consistent with the concept of services being available on ‘a 

continuing, day to day basis,’ ‘an exclusive, permanent and full time’ basis or a ‘regular or 

regularly’ scheduled basis.”  (Vistar Eye Center, Inc., Advisory Opinion, p. 5).   

Although the statutes authorizing the practice of physical and occupational therapy are 

silent on the required level of practitioner supervision, complying with generally accepted 

medical practices may be considered supervision on an ongoing basis, if in his clinical judgment, 

the referring physician considers himself to be supervising the care provided by the therapist. 
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RECOMMENDATION 

 For the reasons set forth above, the Committee shall recommend to the Board of Health 

Professions, pursuant to 18 VAC 75-20-60(E), that: 

 (1) InVision does not have an investment interest in any Program because it does not hold 

an equity or debt security in the Program; 

 (2) a Program that is organized as an asset of a Practice is part of the Practice’s group 

practice if the Program is integral to the Practice.  Whether a Program is integral to a Practice is a 

fact-specific inquiry that could vary on a case-by-case basis.  Among the important variables in 

the inquiry is the nature of the Program-Practice relationship, to include whether Program 

employees also provide therapy services for other Practices.  A Program may provide services to 

patients of other group practices as long as the other group practice does not have any investment 

interest in the Program; 

 (3) a Program that is an asset of a wholly-owned subsidiary of a Practice will not be part 

of the Practice’s group practice because a group practice consists of multiple health care 

practitioners who are members of the same legally organized entity.  If a Program is an asset of a 

wholly-owned subsidiary of a Practice, the wholly-owned subsidiary is a separate legally 

organized entity from the Practice, thus taking the Program outside of the Practice’s group 

practice.  While the Act may not allow a Program to be organized according to best business 

practices, a statutory change is necessary to permit a Program that is organized as a separate 

legal entity from the Practice to be considered part of the Practice’s group practice, even if the 

Program is a wholly-owned subsidiary; 

 (4) if the Program is part of the Practice’s group practice, the Program may be located 

anywhere within the Practice’s service area;   
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 (5) a Program may be part of a practitioner’s office practice if the practitioner supervises 

the provision of physical or occupational therapy services at the Program on an ongoing basis; 

 (6) a practitioner is not required to be physically present at the Program for it to qualify 

as an office practice, as long as the practitioner provides the required ongoing supervision of his 

patients who receive services at the Program; and 

 (7) a practitioner does not necessarily provide supervision of therapy services on an 

“ongoing basis” by complying with generally accepted medical practices and the laws and 

regulations governing physical and occupational therapy services. However, complying with 

generally accepted medical practices may be considered supervision on an ongoing basis, if in 

his clinical judgment, the referring physician considers himself to be supervising the care 

provided by the therapist. 


