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My dear Delegate Bloxom:

You ask whether a proposed agreement between a hospital and an orthopedic surgeon, under
which the surgeon would be employed directly by the hospital as a full-time member of its medical staff,
would violate any of the provisions of Title 54.1 of the Code of Virginia pertaining to the practice of
medicine. You also ask whether the proposed employment is prohibited by statutes pertaining to
protessional corporations.

[. Facts

A nonstock, nonprofit corporation operates Northampton-Accomack Memorial Hospital (the
“Hospital”) in Nassawaddox, Virginia. The Hospital services two Eastern Shore counties. both of which
have widely dispersed populations and a relatively high percentage of patients who are indigent or whose
medical services are paid for by government programs. The closest other hospitals are 75 miles to the
north. in Maryland. and 55 miles to the south. across the Chesapeake Bay. You state that the Hospital's
rural location has hampered its erforts to recruit physicians, particularly specialists.

Under the proposed agreement. the Hospital would employ an orthopedic surgeon. licensed by
the Commonweaith to practice medicine. as a full-time member of its medical statf. This physician would
be paid a salary by the Hospital. The Hospital would bill patients for the physician’s services and would
retain all amounts collected. The physician would be permitted to exercise independent professional
judgment and would be solely responsible both for the medical care of patients and for the supervision
of any “technical” employees of the Hospital who assist the physician in rendering medical services. I
assume that these “technical” employees could include unlicensed individuals who administer various
diagnostic tests and treatments ordered by physicians in accordance with Hospital protocols.

II. Applicable Statutes
A. Practice of Medicine
Articles | through 6. Chapter 29 of Title 54.1. containing §§ 54.1-2900 through 54.1-2973.

define the practice ot medicine and other specialties regulated by the Board of Medicine (the “Board™),
- establish eligibility requirements for licensure in the Commonwealth and detail the unprotessional conduct

Supreme Court Building * 101 Nortn Eighth Street* Richmond. Virginia 23219« 804 - 786-2071« 804 - 371-8946 (V/TDO)



Virginia Board of Medicine
Guidance Document 85-20 Page 2/6

The Honorable Robert S. Bloxom
December 7, 1992
Page 2 T e

that may subject a licensee of the Board to professional discipline. ~ Generally, the “*[plractice of
medicine or osteopathic medicine’ means the prevention, diagnosis and treatment of human physical or-
mental ailments, conditions, diseases, pain or infirmities by any means or method.” Section 54.1-2900.
Section 54.1-2901(6) provides that personnel employed by a physician, to whom the physician delegates
nondiscretionary duties for which the physician assumes responsibility, are expressly excluded from the
definition of the practice of medicine and thus from the licensing requirements in Chapter 29. Sections

54.1-2902 and 54.1-2929 make it unlawful to practice medicine without a license,
Section 54.1-2903 defines the practice of medicine as follows:

Any person shall be regarded as practicing the healing arts who actually engages in such

- practice as defined in this chapter, or who opens an office for such purpose, or who
advertises or announces to the public in any manner a readiness to practice or who uses
in connection with his name the words or letters “Doctor,” “Dr.,” “M.D.,” “D.0.,”
“D.P.M.,” “D.C.,” “Healer,” “Physical Therapist,” “R.P.T.,” “P.T.,” “L.P.T.A.,"
“Clinical Psychologist,” or any other title, word, letter or designation intending to
designate or imply that he is a practitioner of the healing arts or that he is able to heal,
cure or relieve those suffering from any injury, deformity or disease.

Section 54.1-2964 defines certain standards of medical practice:

A. Any practitioner of the healing arts shall, prior to referral of a patient to any facility
or entity engaged in the provision of health-related services, appliances or devices,
including but not limited to physical therapy, hearing testing, or sale or fitting of hearing
aids or eyeglasses provide the patient with a notice in bold print that discloses any known
material financial interest of or ownership by the practitioner in such facility or entity and
states that the services, appliances or devices may be available from other suppliers in
the community. In making any such referral, the practitioner of the healing arts may
render such recommendations as he considers appropriate, but shall advise the patient of
his treedom of choice in the selection of such facility or entity. This section shall not be
construed to permit any of the practices prohibited in § 54.1-2914,

Section 54.1-2914 details the grounds on which a physician may be considered guilty of
unprofessional conduct. The division of fees between surgeons and other physicians is prohibited by
§ 54.1-2962. Section 54.1-2962.1 provides:

No practitioner of the healing arts shall knowingly and willfully solicit or receive any
remuneration directly or indirectly, in cases or in kind. in return for referring an individual
or individuals to a facility or institution as defined in § 37.1-179 or a hospital as defined in
§ 32.1-123. The Board shall adopt regulations as necessary to carry out the provisions of this
section. Such regulations shall exclude from the definition of “remuneration” any payments,
business arrangements, or payment practices not prohibited by Title 42, Section 1320a-7b (b)
of the United States Code, as amended, or any regulations promulgated pursuant thereto.
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The federal statute to which § 54.1-2962.1 refers provides that the prohibition against feceiving'
femuneration for patient referrals shal] not apply to “any amount paid by an employer to an employee
(whd has a bona fide employment relationship with such employer) for employment in the provision of
covered items or services.” 42 US.C. § 1320a-7b(b)(3)(B).

B. Professional Corporatigns

Professional corporations are organized under Chapter 7 of Title 13. 1, §§ 13.1-542 through 13.1-
556.

A “professional corporation” is defined in § 13.14543(B) as

themselves are duly licensed or otherwise legally authorized within this Commonwealth
to render the same professional service as the corporation; or ... (iii) a corporation which
is organized under this chapter or under Chapter 10 [pertaining to nonstock corporationsj

Section 13.1-546 provides:

No corporation organized and incorporated under this chapter may render professional services
except through its officers, employees and agents who are duly licensed or otherwise legally
authorized to render such professional services within this Commonwealth ...

II. “Corporate Practice of Medicine™ Doctrine Precluding Hospital Corporation’s
Employment of Physician Not Adopted in Virginia Statute or Court Decision

Allison. 360 111. 638, 196 N.E. 799 (1935); Parker v. Board of Denzal Examiners, 216 Cal. 285, 14 P.2d
67 (1932); see also Rockerr v, Texas State Board of Medical Examiners, 287 S.W.2d 190 (Tex. Civ. App.
1956). Those decisions were influenced primarily by statutory and public policy concerns that the
medical community could be subject to commercial exploitation that would result in divided loyalties,
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motivated by profit and improper lay control over professional decisions. These concerns generally were
allayed by strucuring contractual relationships in which the physician maintains an “independent
contractor” status with the hospital and sole control over diagnosis and treatment of the patient. Although '
there is no court decision or statute in Virginia adopting the “corporate practice of medicine” doctrine,!

“The fact that Virginia does not adhere strictly to the “corporate practice of medicine” doctrine has been
recognized by the Reporr of the Department of Health and the Department of Health Professions on Commercial
Walk-In Medical Clinics in the Commonwealth: “The {American Medical Association] encourages states to consider
prohibitions on the ‘corporate practice of medicine,’ but in the view of the Task Force the use of the state's
regulatory authority to restrict physicians from affiliating with commercial corporations may invite federal scrutiny
under anttrust provisions of the Sherman and Federal Trade Commission Acts. In Virginia, statutes prohibiting
physician practice in connection with commercial or mercantile establishments were repealed in 1986." 2
H. & S. Docs., H. Doc. No. 45, at 18 (1990 Sess.). Under one such repealed statute, § 54-278. 1, it was unlawful
for a physician to practice “as a lessee of any commercial or mercantile establishment.” Va. CODE ANN. id.
(Michie Repl. Vol. 1982).

Argumeats favoring the existence of the “corporate practice of medicine” doctrine in Virginia are predicated
only on inference. First, proponents of the doctrine infer its existence from the fact that only an individual, and
not a corporation, may be licensed to practice medicine. That fact, however, does not preclude a corporation from -
employing a licensed individual. See §§ 54.1-2901, 54.1-2902.

Second, proponeats of the doctrine note that § 38.2-4319(C) states: “A licensed health maintenance
organization shall not be deemed to be engaged in the unlawful practice of medicine. All health care providers
associated with a health maintenance organization shall be subject to all provisions of law.” There is, however,
another explanation for this statutory language. Health maintenance organizations (*HMOs™) arrange, pay for or
retmburse costs of health care services for its members or enrollees. See § 38.2-4303. Without the exception in

'§ 38.2-4319(C), HMO enrollees or their physicians might argue that a refusal of an HMO's agent, presumably
unlicensed, to authonze reimbursement for certain medical services. such as extra days of hospitalization for a
routine operation, consttutes the unlawtul practice of medicine by an uniicensed person.

Third. proponeats of the ~corporate practice of medicine” doctrine cite § 54.1-2941. which provides express
authonty for state-owned medical care institutions to employ licensed practitioners, and infer from this language
that other institutions may not do so. However, § 54.1-2941 was enacted before the repeal of other statutes
prohibiting physician practice in commercial or mercantile establishments that mught have been construed to prohibit
corporate employmeat of physicians. Moreover, the Commonwealth may have a different relationship with patieats
at state institutions than private hospitals have with their patieats. Without the express authonty for state
employment of physicians in § 54.1-2941, patients treated in state facilities might claim their physicians had a
conflict of interests. This concern underscores the importance of all licensees’ maintaining their independeant
professional judgment. whether employed in state or private institutions, but § 54.1-2941 does not preclude private
hospitals from employing licensed physicidns under appropriate circumstances.

Further, Virginia's professional corporation statutes, §§ 13.1-542 through 13.1-556. apply to professions in
addition to those practicing the healing arts, and the availability of this corporate form has multiple purposes. It
would be overreaching to conclude that the statutory framework for professional corporations precludes
nonprofessional corporations from employing physicians. Indeed, other statutes illustrate the General Assembly’s
willingness to prohibit employment relationships for other health care professionals. See, e. g-» §§ 54.1-3205, 54.1-
3205.1, 54.1-2716 to 54.1-2718 (expressly prohibiting commercial or mercantile employment of optometrists and
deatists). If the General Assembly had intended to impose a similar prohibition on corporate employment of
physicians, it could have done so in the same express manner.
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many Virginia hospitals desiring to retain physicians
independent contractors, See, e.g., Stuart Circle Hosp. Corp. v. Curry, 173 Va, 136, 3 S.E.2d 153

From the facts you provide. it is not clear whether the nonstock corporation operating the
Hospital is a “professional corporation” as defined in § 13. 1-543(B) or, if so, whether the physician will

V. Physician May Perform Professional Services for Nonprofessional
Corporation as Emplovee if Professional Independence Guaranteed

A prior Opinion of this Office concludes that a foundation organized as a nonstock, nonprofit
corporation that has no members may employ physicians to provide medical care, and not be deemed to
be practicing medicine unlawtully, as long as the physicians’ exercise of protessional judgment is not
controlled or intluenced in any way by the corporation. 1989 ATr-y GEN. ANN. REp. 283, 2853

“In Palumbo, the Court held that. although a contract defining a physician as an independent coatractor violated
the statute, the contract might not be unenforceable, Although the Court recognized that “certain professionals
[may| render professional services as officers. employees, or agents.of a professional corporation, ” 242 Va. a1 252,
409 S.E. 2d at 154. the Cour apparently did not consider an independent contractor to be an “agent” of the

professional corporation for purposes of § 13.1-546 under the facts of that case,

coacludes that a physician having direct access to the patieat should have billed that Patient directly. Conversely,
the hospital could bill for the services of a radiologist who provided support services for a patient, but did not have
direct patient contact. That Opinion also concludes that a determination of what constitutes the practice of medicine
must be made on a case-by-case basis. 1954-1955 ATT'Y GEN. ANN. REep, 146, 147. Under the current statutes,
with more complex corporate structures now in use, sophisticated professional specialties, and more complicated
liability issues, it is my opinion that this determination is more properly based on the physician’s retention of
professional judgment, rather than oa the extent of his patient access or billing,
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You indicate that the proposed employment agreement between the physician and the Hospital
will give the physician exclusive control over decisions requiring professional medical judgment. Even
though the physician is an employee of the Hospital, therefore, it is my opinion that the Hospital will not
be engaging in the unlawful practice of medicine merely by paying a salary to the physician.

You also state that the proposed agreement would give the physician supervisory responsibility
for unlicensed technical employees of the Hospital. Under § 54. 1-2901(6), unlicensed individuals in the
personal employ of a physician to whom the physician delegates nondiscretionary duties are expressly
excluded from the definition of the practice of medicine. In the facts you present, however, the technical
personnel would be employees of the Hospital. aithough supervised by the physician. Because the
activities of these employees would not automaticaily be excluded from the definition of the practice of
medicine, these unlicensed individuals must not engage in practices for which licensure is required. See
also § 54.1-111.

VI. Conclusion

Based on the above, it is my opinion that Virginia statutes and court decisions allow the Hospital
to retain the physician as an employee, as long as the agreement authorizes the physician to exercise .
control over the diagnosis and treatment of the patient, the physician’s professional judgment is not
improperly influenced by commercial or lay concerns and the physician-patient relationship is not altered.
With kindest regards, I am

Sincerel

Mary Sue Terry
Attorney General
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