Board of Veterinary Medicine

Frequently Asked Questions
 Rescheduling of Hydrocodone Combination Products (HCP)

Q: When will the federal final rule rescheduling HCPs from Schedule III to Schedule II become effective?

A: The effective date is October 6, 2014.
Q: Where may I access the federal final rule rescheduling HCPs?
A: The link to the final rule is
https://www.federalregister.gov/articles/2014/08/22/2014-19922/schedules-of-controlled-substances-rescheduling-of-hydrocodone-combination-products-from-schedule 

Q: May prescriptions issued prior to October 6, 2014 for HCPs be refilled after October 6, 2014? 

A: Yes.  According to the final rule, “Any prescriptions for HCPs that are issued before October 6, 2014, and authorized for refilling, may be dispensed in accordance with 21 CFR 1306.22-1306.23, 1306.25, and 1306.27, if such dispensing occurs before April 8, 2015.” However, software programs used by some community pharmacies may be unable to dispense refills beginning October 6, 2014. 

Q: Should prescriptions issued on or after October 6, 2014, for HCPs include refills?

A: No.  According to the final rule, “No prescription for HCPs issued on or after October 6, 2014 shall authorize any refills.”
Q: When will I have to start using DEA Form 222 or DEA's Controlled Substance Ordering System (CSOS) to order HCPs?
A: The forms should be used starting October 6, 2014.

Q: May I use a manufacturer’s stock bottle for an HCP after October 6, 2014, if it is still labeled “C III”? 
A: Yes.  While manufacturers must begin on October 6, 2014 using labels indicating Schedule II, the final rule indicates, “Dispensers with HCPs in commercial containers labeled as schedule III may continue to dispense these HCPs after the implementation of this rule.”
Q: How may a prescriber issue multiple prescriptions for a Schedule II drug?
A: Refer to the DEA frequently asked questions at http://www.deadiversion.usdoj.gov/faq/mult_rx_faq.htm#2 

Q: Must I perform an inventory of HCPs on the date of rescheduling?
R: Prior to opening of business on October 6, 2014, an inventory of all HCPs shall be performed and recorded on the biennial inventory to include the date of inventory.
Q: How must I maintain invoices for HCPs?

R: Invoices for all stock of HCPs received on or after October 6, 2014, must be maintained per the Regulations Governing the Practice of Veterinary Medicine, 18VAC150-20-190, which states the following:
18VAC150-20-190. Requirements for drug storage, dispensing, destruction, and records for all establishments, full service and restricted. 

H. Original invoices for all Schedule II, III, IV and V drugs received shall be maintained in chronological order on the premises where the stock of drugs is held and actual date of receipt is noted. Invoices for Schedule II drugs shall be maintained separately from other records. All drug records shall be maintained for a period of two years from the date of transaction. 
