APPLICATION OF VISTAR EYE CENTER, INC.
FACTS
On May 3, 2000, Vistar Eye Center, Inc. ("Vistar"), submitted an initial

application for an advisory opinion under the Virginia Practitioner Self-Referral
Act, Sections 54.1-2410 through 54.1-2414 of the Code of Virginia (1950), as
amended (the "Act"). On May 26, 2000, Vistar submitted an addendum to the
original application modifying the factual issues presented for consideration.

Vistar is a Virginia corporation that provides health services in Virginia.
Vistar is a group practice comprised of thirteen physician shareholders, the
majority of whom are ophthalmic surgeons, and the remainder of whom are non-
surgical ophthalmologists.  Vistar provides services at several locations
throughout the Roanoke Valley, including primary offices in Roanoke City,
Roanoke County, Salem and Bedford, and satellite offices in Rocky Mount,
Wytheville and Blacksburg. The members of the group practice are permitted to
practice at any of the Vistar locations and regularly practice at the group's
different offices as scheduling and patient needs dictate.

In addition, Southwest Virginia Ambulatory Surgery Center, L.L.C.
(“Southwest™), a Virginia limited liability company in which all of the Vistar
shareholders are members, has obtained a certificate of public need from the
Virginia Department of Health approving the construction and operation of an
outpatient surgical hospital or ambulatory surgery center with one operating
room. While the ambulatory surgery center will be constructed in the same
building, it will nevertheless be separate and will adjoin the group's Salem office.
Edch of the surgeon members of Vistar is expected to provide services at the

ambulatory surgery center on a regular basis. .
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VIRGINIA PRACTITIONER SELF-REFERRAL ACT

The Act prohibits generally referrals where the practitioner or any of the

practitioner's immediate family has an investment interest in a health services
entity. Specifically, Section 54.1-2411(A) provides that "[u]nless the practitioner
directly provides health services within the entity and will be personally involved
with the provision of care to the referred patient, . . . a practitioner shall not

refer a patient for health services to an entity outside the practitioner's office or

n

group practice . . . .

Section 54.1-2410 contains definitions of the following pertinent terms:

"Investment interest” means the ownership or holding of
an equity or debt security, including, but not limited to,
shares of stock in a corporation, interests or units of a
partnership, bonds, debentures, notes, or other equity or
debt instruments, except investment interests in a
hospital licensed pursuant to Article 1 (§ 32.1-123 et
seq.) of Chapter 5 of Title 32.1.

"Practitioner" means any individual certified or licensed
by any of the health regulatory boards within the
Department of Health Professions, except individuals
regulated by the Board of Funeral Directors and
Embalmers or the Board of Veterinary Medicine.

"Entity" means any person, partnership, firm,
corporation, or other business that delivers health
services.

"Referral” means to send or direct a patient for health
services to another health care practitioner or entity
outside the referring practitioner's group practice or
office practice or to establish a plan of care which
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-requires the provision of any health services outside the
-referring practitioner's group practice or office practice.

“Group practice” means two or more health care
practitioners who are members of the same legally
organized partnership, professional corporation, not-for-
profit corporation, faculty practice or similar association
in which (i) each member provides substantially the full
range of services within his licensed or certified scope
of practice at the same location as the other members
through the use of the organization's office space,
facilities, equipment, or personnel; (ii) payments for
services received from a member are treated as receipts
of the organization; and (iii) the overhead expenses and
income from the practice are distributed according to
methods previously determined by the members.

"Office practice” means the facility or facilities at which
a practitioner, on an ongoing basis, provides or
supervises the provision of health services to consumers.

Based upon the foregoing definitions, Vistar physician members will be
shareholders in Southwest, and as such, will have an investment interest in
Southwest. As a result, any intra-group patient referrals by Vistar members to
another physician member of Vistar that may cause the referred patient to have
health services rendered at Southwest are prohibited except to the extent that the
referring physician has a group or office practice at Southwest. This opinion will
address the applicability of the group and office practice exceptions.

| ) QUESTIONS

1.  Is an intra-group referral from a non-surgeon member of
Vistar to a surgeon member of Vistar for surgical service
to be performed at Southwest, co-located at Vistar's Salem
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location, permissible under the Act where both physicians

co-manage post-surgical care?

The non-surgeon and surgeon members of Vistar, having an investment
interest in Southwest, and contemplating the referral of patients to surgeon
members of Vistar, may refer a patient for surgery at Southwest provided the
referring member has a group practice at Southwest. In light of the definition of
group practice, in order for the referring member to have a group practice at
Southwest, and therefore to have a permissible referral to Southwest, the
referring member must demonstrate that he provides a full range of services
within his scope of practice at Southwest using Southwest’s office space,
facilities, equipment, or personnel.

The information contained in the application regarding the likely referrals
from Vistar to Southwest describes a practice arrangement where all referrals to
Southwest will be for only ophthalmologic surgery and not for general non-
surgical ophthalmologic health services. Based on this description, a non-
surgeon member of Southwest does not appear to provide a full range of services
within his licensed scope of practice at Southwest using Southwest’s office space,
facilities, equipment, or personnel, and, therefore, will not have a group practice
at Southwest. A surgeon member of Southwest who can demonstrate that he
provides a full range of services within his scope of practice at Southwest using
Southwest’s office space, facilities, equipment, or personnel will have a group
pfactice at Southwest.

B Since all members of Vistar do not have a group practice at Southwest, any

member who does not have a group practice at Southwest may still make a
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referral provided they have established an office practice at Southwest. The Act
defines an office practice as the facility or facilities at which a practitioner, on an
ongoing basis, provides or supervises the provision of health services to
consumers. To establish an office practice and therefore to be able to make
referrals, a Vistar member must demonstrate that he provides or supervises the
provision of health care "on an ongoing basis" at the ambulatory surgical center.

The phrase "on an ongoing basis" is not defined by the Act. For purposes
of this advisory opinion and in the absence of a statutory definition of the phrase
"on an ongoing basis," the Board will adopt the accepted rule of statutory
construction that common sense should be applied in interpreting words contained
in a statute and that the words be given their usual, commonly understood
meaning. There are no reported Virginia court decisions defining “on an
ongoing basis.” However, a review of court decisions in other states suggests a
definition consistent with the concept of services being available on "a
continuing, day to day basis,” "an exclusive, permanent and full time" basis or a
"regular or regularly” scheduled basis.!

The information contained in the application regarding the referrals from a
non-surgeon member to a surgeon member describes a practice arrangement
where all referrals to Southwest will be for only ophthalmologic surgery and not

for general non-surgical ophthalmologic health services. Based on this

' A good example is Tryc v Michigan Veterans' Facility, 451 Mich. 129, 545 N.W. 2d 642
(1996 Mich.), a case involving a determination of whether the Veterans' Facility meets the hospital
exception contained in the governmental immunity statute. In its consideration, the court discussed the
availability of medical care at the facility on an ongoing basis. It concluded that "an organized
program of medical care . . . available on an ongoing basis . . . suggests that physicians are available
to provide daily direction or supervision . .
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description, -a non-surgeon member will not be providing health services at
Southwest and, therefore, will not have an office practice at Southwest.

Neither will the co-management of the post-surgical care by a non-surgeon
member create an office practice arrangement unless it can be demonstrated that
this type of care is an element of the actual surgical care at Southwest, and the
care is actually performed at the ambulatory surgical center at Southwest. The
factual description in the application of the post-surgical care does not
demonstrate that the co-management of the post-surgical care by a non-surgeon
member is the supervision of the surgical care, since the care will follow the
actual surgery. Further, the application does not discuss if the actual post-
surgical care will be performed at the ambulatory surgical center at Southwest.
Based on the information contained in the applications, the non-surgeon member
will not provide health services at Southwest on an ongoing basis. Therefore, the
office practice exception will not apply to referrals by non-surgeon members to
surgeon members, and any such referrals are not permitted under the Act.

2. Is an intra-group referral from a surgeon member of
Vistar to a specialized surgeon member of Vistar for
surgical service (e.g., retina care) likely to be performed at
Southwest, co-located at Vistar's Salem location,
permissible under the Act where both physicians co-
manage post-surgical care?

The information contained in the application regarding the referrals from a
‘surgeon memiber to a surgeon member describes a practice arrangement where
the surgeon members of both Vistar and Southwest provide surgical services at

Southwest on a regular basis. The proposal describes a referral where a Vistar



Vistar Eye Center, Inc.

surgeon member, who may perform ophthalmologic surgery on an ongoing basis
at the Southwest location, decides to refer a patient to another Vistar surgeon
member with a specialized competence (e.g., retina care). This surgeon member
likely will perform the specialized service at Southwest, an entity outside the
referring surgeon member’s group practice. Although this is a referral under the
Act, the surgeon members of Vistar may be within an office practice arrangement
if both surgeon members perform surgeries on a regular basis at Southwest.
Therefore, if the referral is between two surgeon members who can demonstrate
that they provide health services on an ongoing basis at Southwest, an office
practice arrangement will exist between the Vistar surgeon members.

The co-management of the post-surgical care by both surgeon members
will not expand the office practice arrangement described above unless it can bé
demonstrated that the co-management of post-surgical care is an element of the
actual surgical care at Southwest, and is actually performed at the ambulatory
surgical center at Southwest. As stated above, the factual description of the post-
surgical care in the application does not demonstrate that the co-management of
the post-surgical care by a surgeon member is the supervision of the surgical
care, since the care will follow the actual surgery. Further, the application does
not discuss if the actual post-surgical care will be performed within the
ambulatory surgical center at Southwest.

3. If the intra-group referrals stated above are not permitted
under -the Act, would the referrals described above be
permitted if the ambulatory surgery center was organized
as an integral part of Vistar and not as a separate limited
liability company?
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So long as the ambulatory surgical center is organized as integral part of
Vistar, the ambulatory surgical center will be a part of the Vistar entity. This
business entity is a group practice, and Vistar members may send or direct a
patient to another Vistar member without the patient leaving the group practice.
Therefore, under this proposed description, referrals are permissible under the
Act.

RECOMMENDATION

For the reasons set out above, the Committee shall recommend to the

Board of Health Professions, pursuant to 18 VAC 75-20-60(E), that:

(1) the Vistar physician members, as shareholders in Southwest, will have
an investment interest in Southwest. As a result, any intra-group patient referrals
by Vistar members to another Vistar member that may cause the referred patient
to have health services rendered at Southwest are prohibited except to the extent
that the referral is within the referring physician’s group or office practice;

(2) a Vistar member must demonstrate that he provides a full range of his
services within his scope of practice at Southwest using Southwest’s office space,
facilities, equipment, or personnel to have a group practice at Southwest;

(3) the office practice exception will not apply to referrals from non-
surgeon members to surgeon members since the non-surgeon member does not
provide health services at Southwest on an ongoing basis;

(4) a Vistar surgeon member may maintain an office practice and may refer

‘'to another surgeon member if the referring surgeon member can demonstrate that

he berforms Surgery on a regular basis at Southwest;
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(5) the co-management of the post-surgical care by non-surgeon members
and/or surgeon members will not establish an office practice arrangement unless
it can be demonstrated that the co-management of post-surgical care is an element
of the actual surgical care, or the supervision of the provision of surgical care at
Southwest, and is actually performed at the ambulatory surgical center at
Southwest; and

(6) if the ambulatory surgical center is organized as an integral part of
Vistar, the ambulatory surgical center will be a part of the Vistar entity. This
business entity is a group practice, and under the Act all Vistar members may

refer a patient to other Vistar members.



